Дигитална библиотека

Серия: Поредица „Към изворите“

Печатен ISBN: 978-954-770-478-7

Авторски права
© Зографска света обител
© Фондация „Наследство на Зографската света обител“
© Надя Данова, Кета Мирчева, Светлана Иванова – съставители

Света Гора, 2023 г., 448 с.

(първо)

Три Зографски кондики (1799 – 1807 г.)

Надя Данова, Кета Мирчева, Светлана Иванова

В изданието са представени три кондики – №55, 245 и 246, съхранявани в архива на Зографската света обител на Света Гора. Те представляват сметководни книги, в които се описват всички приходи и разходи, дългове и заеми на монашеската общност, направени в периода 1799–1807 г. Кондиките са важен извор за различни аспекти от духовния и материалния живот в манастира, за формите на организация на монашеството на Атон, за манастирската икономика, за контактите с други атонски манастири и с османската власт, за връзките на обителта с православните християни на Балканския полуостров и извън него, за географията на поклоничеството на Атон, за етапите в изграждането на манастирските храмове и сгради и най-вече на новия съборен храм. Не малка част от сведенията хвърлят допълнителна светлина върху стопанската история на региона в края на XVIII и началото на XIX век – търговията с жито и добитък, цените на отделни стоки и услуги, заплащането на различни видове труд и пр.

Освен наборния текст на трите кондики изданието съдържа именен, географски и предметен показалец, както и палеографски албум.

Пълният обем на дигиталните копия на оригиналните кондики би могъл да се види ако имате закупен абонамент или ако имате закупено хартиено копие.

Може да получите пълен достъп до всички книги, статии и периодични издания в нашата онлайн библиотека, като закупите абонаментен план. Цената на абонаментния план за един месец е 9.50 BGN лева, а за година 95 BGN.
Ако желаете да закупите книгата на хартиен носител, моля обадете се на +359 879 893 461 или пишете имейл на zograf.nasledstvo@gmail.com

Чети онлайнВход за абонатиНови клиенти

При закупен абонамент на това място ще се визуализира книгата.