Дигитална библиотека

Серия: Поредица „Към изворите“

Печатен ISBN: 978-954-770-466-4

Авторски права
© Зографска света обител
© Фондация "Наследство на Зографската света обител"

Света Гора, 2022 г.

Радомиров псалтир (наборно и факсимилно издание)

Елисавета Мусакова - научна студия, Катрин Мери МакРобърт - научна студия, Лиляна Макарийоска - наборен текст

Новото издание на поредицата “Библиотека към изворите” представя известния, извънредно ценен среднобългарски езиков и художествен паметник, Радомиров псалтир (Зогр. 59).

Изданието е в сътрудничество с Катрин Мери МакРобърт (Оксфордски университет), която представя свое изследване върху славянския текст на Псалтира. Върху палеографията и украсата на ръкописа своите наблюдения публикува Елисавета Мусакова (Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в София). Наборният текст е дело македонската изследователка Лиляна Макарийоска (Институт за македонски јазик „Крсте Мисирков“, Университет „Св. св. Кирил и Методиј“, Скопје), радактиран от Катрин Мери МакРобърт и Екатерина Дикова (Институт по балканистика с център по тракология към БАН).

Псалтирът се издава в два тома. В първият е включен палеографски и текстологичен анализ, а също така и наборен текст. Вторият том е фототипно издание на паметника като копията са от дигиталната колекция на манастира.

 

Може да получите пълен достъп до всички книги, статии и периодични издания в нашата онлайн библиотека, като закупите абонаментен план. Цената на абонаментния план за един месец е 9.50 BGN лева, а за година 95 BGN.
Ако желаете да закупите книгата на хартиен носител, моля обадете се на +359 879 893 461 или пишете имейл на zograf.nasledstvo@gmail.com

Чети онлайнВход за абонатиНови клиенти

При закупен абонамент на това място ще се визуализира книгата.