Дигитална библиотека

Серия: Поредица „Духовни слънца“

Авторски права
© Зографска света обител
© Фондация „Наследство на Зографската света обител“

Света Гора, 2023 г., 200 с.

(първо)

Преподобни Антоний Велики. Житие, свидетелства, писма

Преподобни Антоний Велики (251-356)

В книгата са събрани почти всички автентични свидетелства за великия отшелник. Първата част съдържа житието на преподобния в превод от оригиналния текст на свети Атанасий Велики. Втората част обхваща свидетелства за светеца, които са предадени от поколението монаси, живели непосредствено след него и общували пряко с него. Тук са включени изреченията от Патерика, както и записаните от преподобни Иоан Касиан свидетелства на египетски пустинници, с които той лично е беседвал. Третата част съдържа писмата на преподобни Антоний, които той изпраща до свои духовни чеда. За първи път се издава български превод на цялото житие от старогръцки. Останалите части от книгата също са преведени от старогръцки и латински, с изключение на писмата, чийто оригинален текст не е достигнал до нас.

 

Превод: Иван Петров (старогръцки и латински), архим. Мелетий (Спасов) (старогръцки), дяк. Никита (Кръстю) Банев (английски).

Редакция: иеромонах Атанасий Зографски, Петя Стоянова, Димитър Илиев.

Илюстрации: Иконописно ателие на Андреевския скит.

Може да получите пълен достъп до всички книги, статии и периодични издания в нашата онлайн библиотека, като закупите абонаментен план. Цената на абонаментния план за един месец е 9.50 BGN лева, а за година 95 BGN.
Ако желаете да закупите книгата на хартиен носител, моля обадете се на +359 879 893 461 или пишете имейл на zograf.nasledstvo@gmail.com

Чети онлайнВход за абонатиНови клиенти

При закупен абонамент на това място ще се визуализира книгата.