Дигитална библиотека

Серия: Поредица „Към изворите“

Печатен ISBN: 978-954-770-462-6

Авторски права
© Зографска света обител
© Фондация „Наследство на Зографската света обител“
© Авторите

Света Гора, 2020 г., 1168 с.

(първо)

Кондика на Зографската света обител (1734-1816 г.)

Надя Данова, Кета Мирчева, Димитър Пеев, Олга Тодорова, Светлана Иванова

Изданието прави достъпен за читателската публика важен писмен паметник от ХVІІІ и началото на XIX в. – най-ранната кондика на български език, съхранявана под № 231 в библиотеката на Зографската света обител на Атон. Тя е учредена от йеромонах Атанасий през 1734 г. и е попълвана до 1816 г.

Кондиката е ценен извор за манастирската култура и социалната история. Тя съдържа богата информация за членовете на манастирското братство и начина на функциониране на Зограф в условията на идиоритмия, като хвърля обилна светлина върху обиколкитe на зографските пътуващи монаси (таксидиотите) за събиране на милостиня и върху контактите им с християните от целите Балкани и отвъд тях. Паметникът допълва с нови щрихи представите за професиите и финансовите възможности на жителите на множество български селища по онова време, както и за мобилността и комуникационните мрежи в една епоха на важни трансформационни процеси. Заедно с това той предоставя разноообразно градиво за по-нататъшни проучвания в областта на микроисторията, историческата география, историята на българския език, палеографията, ономастиката и антропонимията.

Настоящата публикация включва наборен текст, факсимилно издание и превод на кондиката на съвременен български език.

 

Може да получите пълен достъп до всички книги, статии и периодични издания в нашата онлайн библиотека, като закупите абонаментен план. Цената на абонаментния план за един месец е 9.50 BGN лева, а за година 95 BGN.
Ако желаете да закупите книгата на хартиен носител, моля обадете се на +359 879 893 461 или пишете имейл на zograf.nasledstvo@gmail.com

Чети онлайнВход за абонатиНови клиенти

При закупен абонамент на това място ще се визуализира книгата.