Дигитална библиотека

Серия: Поредица „Към изворите“

Печатен ISBN: 978-954-770-443-5

Авторски права
© Зографска света обител
© Фондация "Наследство на Зографската света обител"
© УКХ "Алма Матер"

Света гора, 2017 г., 285 с.

(първо)

Каталог на славянските ръкописи от Зографската света обител (287-405)

Под общата научна редакция на Климентина Иванова

Автори на описания: Климентина Иванова, Елисавета Мусакова, свещ. Козма Поповски, Петко Петков, Андрей Бояджиев, Андрей Бобев, Любка Ненова и Маргарет Димитрова

Книгата е издадена по проект: Зографски дигитален архив в СУ „Св. Климент Охридски“. Част 1.

Предложеният на вниманието на читателя каталог се явява продължение на издадения през 1994 г. Каталог на Зографските славянски ръкописи, описващ 286 ръкописа. Настоящето издание съдържа 119 кратки описания на славянски ръкописи, пазени в Зографската света обител – с инвентарни номера от 287 до 405 включително. Тези ръкописи не са били описвани досега – повечето са късни, предимно от края на XVIII – XX в.

В каталога се дават начални сведения за новооткритите ръкописи, така че да бъдат от полза на работещите с дигиталните копия, предоставени от Зографския манастир на библиотеката на Софийския университет „Свети Климент Охридски“. В края на всяка каталожна статия има препратка към палеографския албум. Той съдържа черно-бели изображения от всички ръкописи, дигитално заснети в Зографската обител. При съставянето му водещо е желанието да се обхване, доколкото е възможно, разнообразието от почерци на книжовниците.

Съставянето на каталога бе извършено със съвместните усилия на Климентина Иванова, Елисавета Мусакова, свещ. Козма Поповски, Петко Петков, Андрей Бояджиев, Андрей Бобев, Любка Ненова и Маргарет Димитрова.

Книгата не е в продажба.

Ако желаете да закупите книгата на хартиен носител, моля обадете се на +359 879 893 461 или пишете имейл на zograf.nasledstvo@gmail.com

Доставката е за сметка на получателя.