Първо участие на Софийския международен панаир на книгата

1-Сайта-загл.
В дните от 6 до 11 декември се проведе 49-то издание на Софийския международен панаир на книгата организиран от Асоциация „Българска книга“, с подкрепата на Министерството на културата и Столичната община. Изданието на панаира традиционно се помещава в Националният дворец на културата (НДК), като тази година в него взеха участие над 150 издателства. За първи път част от това международно културно събитие бе и фондацията „Наследство на Зографската света обител”. От своето основаване през 2016 година една от основните ѝ дейности е реализация на книгоиздателската програма на Зографската света обител, като до сега каталогът на заглавия надхвърля 40 броя.
Освен със самостоятелен щанд, където бяха представени зографските книги, представители на фондацията участваха и в събития, съпътстващи панаира на книгата. На 8 декември от 16 часа, на сцената на културната програма в разговор с публиката д-р Венцислав Каравълчев представи изданията на Фондацията.

Издателската дейност на Зографския манастир е обособена в няколко тематични серии, които кореспондират с основните цели на Фондацията: популяризиране на духовното, историческото и културно наследство на манастира; традициите и ценностите на Православната църква; насърчаване на християнско самосъзнание и родолюбие, чрез научни изследвания и просвещение.

Представянето на книгите бе в хронологичен ред на тяхната поява през годините. Първите издания на манастира са посветени на основите на християнската ни православна вяра, чрез превърнали се класическа трилогия - „Нашата вяра“, „Нашата надежда“ и „Нашата любов“ от архим. Серафим Алексиев. Първата специална издателска серия, представена на публиката бе библиотека „Образи“, която е посветена на визуални образци (икони, фотографии и др.) на православното изкуство. Засега единствен представител на тази серия е албумът „Празнични икони от Зографския манастир“, включващ двадесет икони на Господските и Богородични празници, както и на неделите от Цветния триод.

Следващата представена издателска серия наречена „Към изворите“, е насочена към издаване на текстове от манастирския архив, както и стойностни трудове върху родната и общобалканската църковна история и култура, основани на изворов материал. Досега в тази серия има осем заглавия, например като: „История славянобългарска“ на преп. Паисий Хилендарски, „Каталог на славянските ръкописи от зографския манастир“, както и известният в научните среди „Радомиров псалтир“(Зогр.59), един много ценен и красив средновековен паметник.

Духовното богатство на православието е представено в две отделни серии. Някои от най-популярните сред читателите издания на манастира са част от серията „Съвременни свидетели“. Тя е специализирана в публикуването на текстове на наши съвременници, които със слово и живот свидетелстват за преданието на Христовата Църква. В нея се намират Словата на преп. Паисий Свегогорец, Порфирий Кавсокаливит, както и на съвременният сръбски богослов и светец Юстин Попович. В серията „Духовни слънца“ се публикуват жития на светци, но и на просияли в свят живот православни християни. Досега в нея са представени някои сравнително съвременни духовници и аскети като преп. Гавриил Ургебадзе, преп. Яков Цаликис, а също така и сборникът „Подвижници в света“ с биографии на клирици и миряни, живели през втората половина на 19 век до края на 20 век.

Сериозен дял в издателската дейност на манастира имат и богослужебните книги. Те са обособени в серията „Аналогион“, което в съвременния български се предава с думата – „аналой“ – поставка за богослужебни книги или икони в храма. В тази серия са излезли няколко богослужебни последования включително и на съвременни светци като св. Софроний Атонски (Сахаров) и св. Порфирий Кавсокаливит, както и редица псалтикийни сборници.

Културната програма, съпътстваща панаира, може да видите тук.