Дигитална библиотека

Серия: Поредица „Съвременни свидетели“

Авторски права
© Зографска света обител

Света Гора, 2019 г.

Слова. Семейният живот

Преподобни Паисий Светогорец (1924-1994)

Преподобни Паисий Светогорец. Том 4

Четвъртият том от Словата на преподобни Паисий е посветен на семейството.
В помощ на младите хора, пред които стои проблемът за това кой път да изберат в своя живот, е поставена въведителната глава “Младите пред двата пътя на живота”. В нея се подчертава, че и двата пътя, които е начертала нашата Църква – брачният и монашеският живот, са благословени. Младите според своите наклонности, сили и любочестие трябва без външен натиск и с доверие в Бога да изберат един от двата пътя. Основна предпоставка за техния напредък във всеки от пътищата, които ще последват, е да водят чист и духовен живот.

В първата от шестте части на тази книга като основи на семейството се определят благородната любов и уважението между съпрузите. Когато търпението в трудностите на семейния живот се придружава с молитва, то спасява семейството от разпадане.

Във втората част, която е посветена на задълженията и отговорността на родителите за правилното възпитание на децата, особено се подчертава важността на личния пример – “мълчаливото увещание” – на родителите към техните деца и ролята на майката. Подчертава се също и това, че нежността и любовта към децата са основни предпоставки за естественото им развитие.

В третата част се говори за децата, за радостите и трудностите, които срещат от най-ранна възраст докато пораснат, както и за задълженията им към родителите. Уважението и любовта към родителите не само в детската, но и в зряла възраст им носи Божието благословение.

В четвъртата част се дават прости и практични съвети за духовния живот в семейството. По този начин се помага на децата и родителите ежедневно да живеят според Евангелието, било вкъщи, било на работа, която трябва, доколкото е възможно, да съдейства за тяхното усъвършенстване по Бога, а не да ги задушава с непрестанен стрес.

В петата част, в която се говори за различните изпитания, пред които са изправени хората в живота, се подчертава каква утеха и сила дава Бог на онези, които ги преодоляват не само с търпение, но и със славословие. За човека, който е проумял най-дълбокия смисъл на живота, болестта, недъгът, клеветите са благословение. Чрез трудностите, които преживява, той изкупва своите грехове или си събира небесна награда.

На края, в шестата част се съдържат въпроси, свързани с правилното отношение към смъртта и подготовката за нея. Старецът изяснява коя е истинската утеха на скърбящите за смъртта на любими лица и подчертава колко помагат панихидите, молитвите и милостините, които се правят в тяхно име. Просто и картинно ни дава една представа за предстоящия страшен съд и за вечния живот.

 

Може да получите пълен достъп до всички книги, статии и периодични издания в нашата онлайн библиотека, като закупите абонаментен план. Цената на абонаментния план за един месец е 9.50 BGN лева, а за година 95 BGN.
Ако желаете да закупите книгата на хартиен носител, моля обадете се на +359 879 893 461 или пишете имейл на zograf.nasledstvo@gmail.com

Чети онлайнВход за абонатиНови клиенти

При закупен абонамент на това място ще се визуализира книгата.