Дигитална библиотека

Серия: Библиотека "Духовни слънца"

Печатен ISBN: 978-954-770-437-4

Авторски права
© Зографска света обител
© Фондация "Наследство на Зографската света обител"

Света гора, 2018 г., 272 с.

Подвижници в света. Том 1

В небесното войнство на Православната ни Църква много пресветли звезди, сиреч светци, принадлежат към лика на миряните. Светостта, не е привилегия и изключително достояние на монасите и свещениците, но е възможност за всеки християнин, който има правилна вяра, покаяние и воля за борба. Светостта е дар от нашия Творец, но за да стане човек способен да вмести в себе си този дар, е необходим християнски подвиг, чрез който душите и телата се подготвят не само да приемат Божията благодат, но и да я съхранят, да не я загубят. В книгата се разказва за наши съвременници, пребиваващи в света, които продължават древната традиция на живот в Христа и с подвизите си ни въодушевяват да отхвърлим малодушието си, да пренебрегнем множеството „справедливи“ оправдания и смело да следваме техния светъл пример.

Първият том на книгата съдържа 20 биографии на клирици и миряни, живели през втората половина на 19 век до края на 20 век. Включени са и 45 „чудесни и поучителни истории“ от същия период.

Разказите са събрани от монасите на една светогорска килия, които желаят имената им да останат неизвестни.

Българското издание е оформено с авторски графични рисунки. Включени са и запазени фотографии на някои от описаните в книгата „подвижници“. Книгата представлява интерес за всеки, който искрено обича Христа.